- от англ. insight — проницательность, проникновение в суть, понимание, озарение, внезапная догадка, прозрение -

Травма війни

» Статьи » Травма війни

Війна змінила життя кожного українця. На початку конфлікту ми всі зазнали величезного стресу, і не всім вдалося впоратися з ним. Сьогодні 70% українців страждають від посттравматичного синдрому. Однак є можливість подолати його, звернувшись безкоштовно до психолога з приводу війни. Чим раніше ви це зробите, тим більше ресурсів та бажання до життя з'явиться у вас.

травма війни

Ті, хто залишив місце проживання, відчувають провину за те, що забезпечили свою безпеку та безпеку своїх близьких. Вони стали переселенцями, роз'їхалися всією Україною або поїхали за кордон. Відсутність контролю над ситуацією та постійне спостереження через соціальні мережі, телеграм та новини викликають біль та безсилля, особливо побачивши зруйновані міста, школи, лікарні та цвинтарі з жертвами. Але нам неможливо допомогти їм, і це завдає нам страждань.


Що ж робити? Людям, зайнятим волонтерством та роботою, найлегше переживати переїзд. Тому відкладіть смартфон, вимкніть телевізор і пориньте в роботу. Це хороший спосіб, особливо якщо у вас є хтось, про кого потрібно піклуватися.

Якщо ви не можете впоратися з депресією або дуже переймаєтеся станом близької людини, напишіть онлайн-психологу. Після консультації ви зможете краще зрозуміти себе та свої емоції, та знайти шлях уперед. У важких випадках слід звернутися до психіатра.

Синдром відкладеного життя проявляється у людей, які постійно чекають на повернення додому, чи на закінчення війни. Вони не бачать сенсу шукати роботу, оскільки постійно перебувають у стані очікування. Це ще більше ускладнюється, коли вони переглядають новини. Люди, які страждають від цього синдрому, перебувають у постійному стані очікування, не здатні бачити навколишнє і дедалі глибше занурюються у свої проблеми.

Що ж робити? Потрібно почати діяти. Змусіть себе зайнятися справами по господарству, шукати тимчасову роботу або надавати допомогу тим, хто зараз її потребує. Якщо вам це не вдається, зверніться до психотерапевта.

Посттравматичний синдром. Минуло вже більше року з моменту відходу з небезпечної зони, але гостра травма, яку зазнала людина, все ще огортає її неначе плівкою. Психіка відсуває на задній план події, які спричинили біль, але сам біль не зникає. Він може пробуджувати вас уночі, змушувати завмерти дома від гучного звуку.

Для лікування такої травми потрібен час та допомога досвідченого фахівця. Якщо ви застрягли у своїх переживаннях, знайдіть можливість звернутися до психотерапевта.


Добавить свой комментарий

проверочный код
код с картинки:   
Ещё статьи на сайте

Чому у деяких людей вдома постійний безлад та як привчитися наводити лад

Безлад у будинку може бути з багатьох причин, у всіх вони різні. Як наводити лад, якщо ви це не любите. 1. Помічати плюси. Навіть у нелюбимій роботі, наприклад, мити посуд. 
читать...

Перехід від дитинства до підліткового віку: Відкриття нового світу

Період переходу від дитинства до підліткового віку є часом непередбачуваного емоційного, фізичного та когнітивного розвитку. Це час, коли мозок зазнає значних змін, збільшується самостійність і виникають нові соціальні відносини. Ось деякі особливост
читать...

Психологія кольору: Як вибрати ідеальну палітру для кожної кімнати вашого дому

Коли ми говоримо про домашній затишок, не можна недооцінювати вплив кольору. Як виявляється, колірні рішення у нашому житті грають не просто естетичну роль, але й впливають на наш психологічний стан, емоції та навіть самопочуття. Так, який же колір в
читать...