- от англ. insight — проницательность, проникновение в суть, понимание, озарение, внезапная догадка, прозрение -

Маніпулювання. Як помітити та захиститися від маніпуляцій?

» Статьи » Маніпулювання. Як помітити та захиститися від маніпуляцій?

З маніпуляціями ми стикаємося, мабуть, щодня. І це не лише маніпулювання громадською думкою з екранів «зомбоящиків», не лише рекламні трюки піарників та промоутерів. Адже маніпулювати нами можуть і близькі люди: свідомо чи не усвідомлюючи цього.

Маніпулювання - один із найкращих способів добитися чогось від людини. Його використовують багато хто: Партнери, батьки, діти, колеги, керівники.

Чому люди маніпулюють?

Це найлегший спосіб досягти бажаного результату. Не треба знаходити аргументи, намагатися задобрити. Часом нікому не хочеться просити, вести розмови, адже простіше шантажувати, контролювати, керувати.
Батьки люблять використовувати маніпулювання на своїх дітях. Так вони зроблять, що сказано. Звичайно, дитина бачить поведінку дорослих і вбирає в себе як у губку. Згодом він поводиться в майбутньому так само. Маніпулювання існувало завжди. Воно є у всіх сферах життя людини. З ним стикалися усі. Маніпуляції можуть відбуватися як вдома, так і на роботі, навчанні, відносинах, повсякденному житті.

Як помітити маніпулювання?

Є відкрите та приховане маніпулювання. Виявити перше набагато простіше, ніж друге.

В даний час найбільш універсальним з понять, що відображають механізм прихованого психологічного примусу, виступає маніпуляція. Дане поняття має два основні значення - пряме та переносне або метафоричне. Як не парадоксально, але останнім часом саме переносне значення маніпуляції стає основним та провідним змістом цього поняття, що привертає дедалі більшу увагу дослідників. У своєму переносному значенні воно має досить високу диференціацію, тобто можна говорити про систему понять, для яких як родовий виступає маніпуляція. У систему цих понять входять:
  • маніпулятивний вплив,
  • психологічні маніпуляції,
  • маніпулювання (у тому числі маніпулювання в політиці; маніпулювання суспільною думкою, суспільною свідомістю тощо),
  • міжособистісні маніпуляції,
  • соціально-політичні маніпуляції особистістю тощо
Георгій Грачов

Іноді ми уявляємо собі маніпуляторів як виключно негативних героїв, які замишляють проти нас хитрі сценарії та будують підлі хитрощі. І в цьому образі ворога ми перестаємо бачити звичайну людину. Тим часом, психологія маніпулювання властива всім без винятку, але по-різному, і досить часто є наслідком соціального оточення, а не вродженою «зіпсованістю».

Маніпуляторами, звичайно ж, не народжуються, їх виховують із маленьких маленьких діток. Тільки з'явившись у світі, де панують маніпулятори, вони одразу отримують перші уроки на цю тему від своїх батьків, які, у свою чергу, теж є продуктами маніпулюючого суспільства.

Батько-маніпулятор вважає одним із своїх життєвих завдань — керування зовнішньою поведінкою дітей. У нього сильно розвинене почуття відповідальності за них, що іноді доходить до відчуття власної всемогутності. Його ролі — Суддя та Бог.

Шостром Еверетт

Звичайно, деякі люди починають прямо-таки відточувати свою «майстерність маніпулятора», свідомо намагаючись досягати свого будь-якими шляхами, переступаючи через почуття та бажання інших. На жаль, змінити їхню поведінку неможливо, тому найкращим рішенням є відгородитися від спілкування з подібними особистостями. Так, навіть якщо вони – ваші близькі люди. Як пише забіль Назаре-Ага:

Коли діти досягають певної самостійності, батьки-маніпулятори активно починають грати на тому, що їх ось-ось покинуть.
Де тут криється помилка? Ви хочете стати більш незалежними у своїх діях, виборі, думках. Ви прагнете бути більш відповідальними, і одного разу ви відокремлюєтеся від них. У цьому бажанні немає жодного злочину. Ви вже дорослий, але маніпулятор розцінить це бажання як нелегітимне. Він поводитиметься таким чином і говоритиме про такі речі, що якщо вам вдасться досягти автономії (наприклад, ви хотіли б поїхати у відпустку без них, жити окремо або з чоловіком, не бути зобов'язаними приходити додому «вчасно»), це буде ознакою вашої жорстокості, невдячності та несправедливості.

Газлайтинг

Однією з поширених форм психологічної маніпуляції є газлайтинг, який є формою психологічного насильства, коли маніпулятор прагне вивести з рівноваги свою жертву, часто шляхом заперечення, брехні та фальшивих звинувачень. Газлайтинг покладається на психологічні хитрощі, такі як надання суперечливої інформації, неправдиві твердження, приховування важливої інформації та перекладання провини, щоб створити плутанину в жертвах і підірвати їхню впевненість у собі та відчуття реальності. Цей тип маніпуляції може призвести до почуття безпорадності, тривоги та депресії у постраждалих.

Як уникнути маніпулювання?

Не потрібно у відповідь маніпулювати, шантажувати тощо. Достатньо виявити завзятість і наполягати на своєму. Якщо ж людина не розуміє, то найкраще сказати їй, що розмова закінчена. Якщо поводитися агресивно, можна зіткнутися ще з великим натиском співрозмовника. Це навпаки викличе у нього азарт продовжувати далі таку своєрідну гру. Якщо ж людина не розуміє, що вам не подобається її поведінка, то найкраще припинити спілкування. Люди можуть змінюватися, якщо захочуть і докладуть цього посилення. Якщо ж не відбувається змін і зворотний зв'язок, то не потрібно чекати і давати другі шанси.

За всіх часів здійснювалися спроби впливу на свідомість людей.

Завжди знайдеться хтось, хто хоче вас чогось навчити, схилити до покупки, повірити в істинність затвердження і т. д. З раннього ранку до пізнього вечора ви зазнаєте маніпуляцій, і ті, хто маніпулює вами (а я належу до їх числа), хочуть, щоб це було непомітно. Так їм простіше. Немає необхідності пояснювати, навіщо їм знадобилося керувати людьми як маріонетками.

Хенрік Фексеус

Последнее редактирование 2023-02-06 в 01:48


Добавить свой комментарий

проверочный код
код с картинки:   
Ещё статьи на сайте

Що таке кризове консультування під час війни

Кризове консультування – це вид терапії, призначений для допомоги людям, які стикаються з важкою та часто травматичною ситуацією у своєму житті. Кризове консультування під час війни.
читать...

10 правил побачень, якщо тобі за 30 років

В наш час, коли люди занурені у світ інтернету та соціальних мереж, знайомства вже не є такими простими. Особливо для тих, кому вже перевалило за тридцять. Таким людям частіше важко знайти нових друзів та відносини. Тому, щоб не загубити можливості з
читать...

6 ознак: Як розпізнати нарциса на першому побаченні.

На нашому шляху знайомств з протилежною статтю нам часто доводиться зустрічатися з різними типами особистостей. Однак існують люди, які відрізняються від інших, вони не просто самовпевнені, але перебувають в глибокому стані нарцисизму.
читать...